Chirurgie dentara

  1. Extractia dentara
  2. Odontectomia
  3. Rezectia dentara
  4. Implant dentar

Extractia dentara

Stomatologia actuala are 2 “aliati” puternici pentru a face extractia mai simpla, mai sigura si mai confortabila: anestezia si radiografia dentara.

Cum se extrag dintii?

Înainte de extractie, medicul dentist va sta de vorba cu dumneavoastra despre antecedentele medicale, despre tratamentele pe care le urmati, despre alergii sau alte probleme de sanatate.

La radiografie se vede lungimea, forma, numarul de radacini si directiile acestora, precum si pozitia dintelui in os. Pe baza acestor informatii, medicul poate estima gradul de dificultate a extractiei si poate decide daca este nevoie de interventia unui specialist în chirurgia orala.

Înainte de extractie, se efectueaza o anestezie locala.Substantele anestezice pe care le folosim sunt de o calitate foarte buna (3M), acul este atraumatic, iar seringa este sterila si ambalajul desfacut chiar in fata dumneavoastra. Anestezicul cu efect local va amorti zona extractiei.

La o extractie simpla, dupa anestezie, dintele este luxat în alveola cu un instrument numit elevator, apoi extras cu clestele dentar. Dupa ce dintele este extras locul este curatat de orice urma de infectieiar  incizia se poate inchide printr-o sutura.

Ce se întâmpla dupa extractie?

Este foarte important sa mentineti zona curata si sa preveniti infectia imediat dupa extractia dentara. Medicul dentist va va da sa muscati usor pe o bucata de tifon uscat, steril, pe care trebuie sa îl tineti timp de 30-45 de minute pentru a reduce hemoragia pâna la oprirea completa.Nu tineti pansamentul mai mult decat recomandarea medicului deoarece este posibil ca fie locul sa nu se vindece corespunzator, fie sa se infecteze. În urmatoarele 24 de ore, nu aveti voie sa fumati (din cauza presiunii negative din momentul cand trageti din tigara se poate mobiliza cheagul care protejeaza osul si astfel vindecarea poate fi compromisa iar locul se infecteaza), sa va clatiti gura insistent sau sa periati dintii învecinati.

Alimentele pe care le consumati trebuie sa fie la temperatura camerei, iar consistenta lor nu trebuie sa fie solida.

Dupa extractie, va exista o senzatie de durere si disconfort.Daca este nevoie puteti lua un  calmant (antiinflamator, antialgic). Uneori ajuta aplicarea unei pungi cu gheata pe fata, în reprize de 15 minute.  În ziua urmatoare extractiei, puteti sa clatiti usor gura cu o solutie salina calda (nu o înghititi) sau cu o apa de gura cu ingrediente antibcteriene. În mod normal, senzatia de jena se va atenua în 3 zile pâna la 2 saptamâni. Daca durerea persista sau devine severa, daca apare inflamatia, hemoragia sau febra, mergeti imediat la dentist.

 

http://animatedtooth.com/What%20happens%20after%20extraction.swf
 

Odontectomia

Odontectomia este o extractie a unui dinte care a crescut in os fara a erupe (nu este vizibil in gura) si consta in indepartarea osului ce inconjoara dintele dupa care se realizeaza extractia cu ajutorul elevatorului. Se realizeaza doar de catre medicul specialist/primar in chirurgie dentoalveolara sau oromaxilofaciala. Dupa o astfel de operatie  senzatia de disconfort este mult mai mare decat la o extractie obisnuita si poate persista chiar si o luna. Zona respectiva se va umfla (48-72h) urmand ca intr-o saptamana, maxim 2 sa nu se mai observe nimic. A doua zi dupa operatie medicul va examina zona respectiva urmand ca la 7 zile sa scoata firele (este obligatorie sutura). In functie de recomandarea medicului veti lua antialgice, antiinflamatoare, antibiotice.

 

Rezectia apicala

Rezectia apicala este o metoda chirurgicala de tratare a infectiei de la varful radacinii dintelui(in general in urma complicarii unei gangrene). Se realizeaza daca tratamentul endodontic nu a avut rezultate, nu s-a putut realiza, sau infectia este prea mare pentru a fi influentata de tratamentul endodontic.

Rezectia apicala presupune taierea varfului radacinii dintelui si curatarea tesutului osos inconjurator infectat dupa care urmeaza sigilarea spatiului curatat si obturarea canalului (daca nu s-a realizat inaintea operatiei)

De obicei atunci cand se indica o rezectie apicala aceasta procedura este singura care mai poate salva dintele. Amanarea procedurii sau refuzarea ei duce in scurt timp la marirea infectiei si transformarea acesteia intr-un abces dentar care poate evolua spre osteita, osteomielita, etc.  iar  dintele sigur va fi extras.

Daca li se permite o perioada indeajuns de lunga sa evolueze infectiile se pot transforma in chisturi. Se cunosc si cazuri in care aceste chisturi pot evolua nefavorabil (tumori), unele dintre ele cu potential de a se transforma in tumori maligne.
 

Implant dentar

Implantul dentar este un dispozitiv din titan  care se insera in os si inlocuieste radacina dintelui natural. Dupa perioada de vindecare, pe implant se monteaza o coroana dentara ceramica (sau zirconiu). Implantul este tratamentul protetic de ultima generatie, cu rezultate spectaculoase, care pe langa efectul estetic deosebit are rol in prevenirea retractiei osului si migrarea dintilor invecinati

Chirurgie dentara - Implant dentar

Pentru orice problema chirurgicala sunati la 0737.516.846 sau contactati-ne pe pagina de contact si in cadrul unei consultatii vom stabili ce putem face pentru a salva dintele dumneavoastra.

 

 
       
 

Anestezii gratuite pentru orice manopera!

La Dentomed practicam Stomatologie fara Durere ! Si pentru a fi siguri de acest lucru la orice manopera efectuata in clinica noastra anesteziile sunt gratuite indiferent de numarul acestora.
 

15% reducere pentru viitorii miri!

Te-ai pregatit de nunta ? Atunci probabil te-ai gandit si la zambetul cu care o sa apari in fotografii. Vino la Dentomed impreuna cu alesul inimii tale si beneficiati amandoi de discount de 15 % pentru serviciile de stomatologie estetica ! Programeaza-te pentru o consultatie gratuita si-ti vom da toate detaliile!
 

10% reducere pentru elevi, student si pensionari!

Programeaza-te pentru o consultatie gratuita si-ti vom da toate detaliile!
 
Tel.:0737.51.68.46 / 0745.19.31.93